„Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes -Recenzie


     
 Titlu: Înainte să te cunosc



  Autor: Jojo Moyes



 Număr de pagini: 416



 Editura: Litera 


   Prefața:  

      Lou Clark știe o mulțime de lucruri. Știe câți pași sunt de la stația de autobuz până acasă. Știe că îi place să lucreze la ceainăria The Buttered Bun și că s-ar putea să nu fie îndrăgostită de iubitul ei, Patrick. Ceea ce Lou nu știe este că e pe cale să-și piardă locul de muncă și că viața ei rămâne normală doar pentru că e, în esență, previzibilă.
Will Traynor știe că accidentul de motocicletă pe care l-a suferit l-a făcut să-și piardă dorința de a trăi. Știe că totul i se pare acum insignifiant și lipsit de bucurie și știe totodată și cum să pună capăt acestei stări de lucruri. Ceea ce Will nu știe este că Lou e pe cale să-și facă apariția în lumea lui într-o explozie de culoare. Și nici unul dintre ei nu știe că urmează să schimbe destinul celuilalt pentru totdeauna.
Înainte să te cunosc e o poveste de dragoste pentru generația de azi, despre o iubire neașteptată între doi oameni care nu au nimic în comun. O carte romantică și imprevizibilă, care îi va provoca pe cititori să se întrebe ce e de făcut atunci când, de dragul celui pe care îl iubești, trebuie să-ți sacrifici propria fericire.


     O poveste impresionabilă despre iubire, despre speranța că ziua de mâine va fi mai bună și despre sacrificiul fericirii tale pentru persoana iubită.

      Am citit ,,Înainte să te cunosc” cu sufletul la gură. Nu am lăsat-o nici un pic din mână, de dragul poveștii și al personajelor, nerăbdătoare să aflu ce se va întâmpla cu protagoniștii, ce noi sentimente au mai apărut între personaje și ce s-a mai întâmplat. Am fost foarte entuziasmată aflând că s-a tradus în sfârșit romanul și abia am așteptat să pun mâna pe el. O carte genialăăăă!

    La început, ne este prezentat personajul Will Traynor, grăbindu-se să plece la muncă, fiind un om de afaceri. Ploua, iar din această cauză nu putea merge pe jos, așa că trebuia să ia un taxi. Trecând strada în fugă, spre taxi, se produce un accident, o motocicletă lovindu-l.
  
    Lou Clark este fericită. Lucreză într-o cofetărie lângă un castel, s-a împrietenit cu mulți oameni, le asculta durerile și suferințele și era politicoasă cu toată lumea. Dar lucrurile se schimbă când șeful ei, Frank, e nevoit să închidă cafeneaua. Louisa e foarte tristă și deznădăjduită. Habar nu are unde va lucra acum, mai ales că ea nu și-a format o idee sau nu s-a gândit într-un mod mai profund la viitorul ei.

      După obositoare căutări, și-a găsit o slujbă convenabilă, atât pentru salariu, cât și pentru ce avea să facă. Munca ei consta în a avea grijă de un tetraplegic, timp de 6 luni, însă ea nu a mai avut niciodată o astfel de slujbă sau experiență. Asta a alarmat-o puțin, dar nu în acel mod în care să renunțe și a acceptat să îngrijească o persoană cu dizabilități, iar persoana de care trebuia ea să aibă grijă este înuși Will Traynor.


    La început, acesta este foarte distant și ironic cu ea. Mereu erau însoțite replici sarcastice, dar care te amuză, dându-ți seama că de fapt lui Will chiar îi plăcea compania Louisei. Lou îi intorcea și ea replicile, amuzându-se și începând să se cunoască din ce în ce mai bine. Am mâncat Am devorat  lacom fiecare cuvințel din partea personajelor, fiecare pagină și fiecare întâmplare, m-am îndrăgostit pur și simplu de acțiune și de personaje. Toate aceste lucruri, micile discuții și replici dintre personaje îți atribuie o atmosferă plăcută, foarte familiară și care te face să te gândești că într-un viitor apropiat, se poate infiripa o armonioasă poveste de dragoste. 

    Totul se schimbă când Lou află din întâmplare, auzind discuția dintre mama și sora lui Will, că acesta, în următoarele luni, avea de gând să se sinucidă peste 6 luni din cauza accidentului și pentru faptul că nu mai avea de ce să trăiască, nu se putea mișca, ce altceva ar mai fi putut face decât să se uite la minunata priveliște a grădinii, sau să se uite la DVD-uri? Lou încercă să adopte o dispoziție bună, să nu fie tristă și să încerce să îl facă pe Will să se răzgândească din a face acestă faptă josnică.

    M-a impresionat mult căldura și prietenia dintre Lou și Will care începea să dea roade pentru că au început să stea așa mult împreună. Au devenit mai deschiși, mai plini de afecțiune, mai atrăgători unul pentru celălalt. Se aveau doar unul pe altul. Mi-a plăcut mult de Lou, care era foarte amuzantă, vorbăreață și încerca mereu să îl distreze pe Will.

     Lou încercă din răsputeri să îl facă să se răzgândească. Programă foarte multe ieșiri în locuri superbe, care să te facă să uiți pentru o clipă că ai o problemă pe viață și că nu vei putea scăpa de ea niciodată, dar mai ales pentru a-l face să se gândească într-un alt mod la viață, că viața nu e chiar atât de rea pe cât pare și că lucrurile și persoanele dragi te pot face cu adevărat fericit.
    Ei au fost invitați la nunta fostei iubite a lui Will, Alicia. S-au simțit minunat și s-au distrat de minune.
  Încet, incet, Lou începe să țină la Will, făcând chiar sacrificii ca acesta să fie fericit și să îl ajute să zâmbească sincer în fiecare zi. Am admirat foarte mult acest aspect al Louisei, niciodată nu se dădea bătută și îi era foarte greu să uite oamenii dragi inimii ei.

    Lou avea și o soră, pe nume Trena, care o ajuta și îi cerea mereu sfaturi, iar atmosfera aceea, atât de familială, m-a făcut să admir și să iubesc și mai mult cartea.
    Autoarea reușește să ne țină în suspans și conturează foarte bine personajele. Pe Lou ne-o înfățișează ca fiind o persoană cu încredere în sine, sinceră, spontană, foarte vorbăreață, prietenoasă și iubitoare, iar pe Will ca un tânăr sceptic, ironic, dar fermecător, cu mult umor și idei pline de viață.
    Sora Louisei este loială, dornică să o ajute oricând pe Lou, foarte harnică, deșteaptă și o persoană de încredere.

     Mai mult de atât nu vă spun, vă las să savurați și să lacrimați cartea din plin!
 
    O carte despre o poveste de dragoste specială, captivantă, care te face să nu mai lași cartea din mână și să o termini cu orice preț

    Și, desigur, am vizionat și filmul, care este foarte frumos și bine realizat după carte.



    Voi ați citit-o? Dacă nu, plănuiți? ^.^



    Citate: 


  • ,, -Ești nebună. Și ai o familie de nebuni.
         -Da, dar să știi că metoda funcționa.
         -Plus că ai o voce groaznică. Sper că tatăl tău cânta mai bine.
         -Cred că ai vrut să spui: ≥Îți mulțumesc, domnișoară Clark, că ai incercat să mă distrezi≤. "

  •    ,,Pentru o clipă, an uitat tot - cele un milion de motive pentru care mă aflam acolo."

Comentarii

  1. Vaii, am văzut atâtea păreri bune despre cartea asta încât nu pot să nu-mi doresc s-o citesc. Ce-i drept, tot vreau să mă uit și la film, dar mi-am spus că, până nu citesc cartea, n-am voie să mă uit la el. :))

    Sună tare bine din ce povestești tu și mi se par simpatice și citatele selectate. Cu siguranță o s-o citesc și eu (cât mai curând, sper).

    Lecturi frumoase în continuare, pupiceei! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o carte minunată, sper să o citeşti, ți-o recomand cu multă căldură! Sunt foarte curioasă ce părere vei avea despre ea. ^^
      Lecturi frumoase, pupici!

      Ștergere
    2. Hihi, și eu sunt curioasă! :D

      Te-am nominalizat la un tag: http://thoughts-about-books.blogspot.ro/2016/08/the-book-blogger-memory-challenge-tag.html Sper să-ți placă și să-l faci, pupicei! :*

      Ștergere
  2. Cartea asta nu prea pare genul meu, dar primeşte atât de multă atenţie încât mă face curioasă şi parcă aş vrea şi eu să încerc totuşi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, ştiu că-i foarte citită, dar mie mi-a plăcut. Sper totuşi să o încerci şi tu, poate-ți va plăcea. :D
      Lecturi plăcute, pupici!

      Ștergere
  3. Foarte frumoasă recenzia, Daria! Eu nu sunt o fană a cărților romance, dar ai reușit să mă convingi că merită. Sora mea a vizionat filmul și mi-a zis că are finalul trist. E adevărat? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, Bianca!
      Chiar dacă nu eşti o fană a cărților romantice, poate îți va plăcea această carte, are ceva special în ea. ^^
      Îmi pare rău să spun asta, dar nu o lua ca pe un spoiler: da, are un final trist. Atâta timp cât nu spun cauza finalului trist, nu cred că e spoiler. :))
      Lecturi frumoase!

      Ștergere
  4. Câte postări cu cartea asta omg, am înnebunit pe facebook :))
    Nu cred că o să citesc cartea asta prea curând :)) rumoasă recenzia ♥, dar mie mi se pare suuper lungă :))
    Felicitări, chiar nu știam că ai un blog. Te descurci super bine și arată super cute 3

    xoxo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Awee, ce drăguț❤ aşa-i stilul meu :)) mi se pare uneori că le fac prea scurte.
      Dacă te vei decide să o citeşti, îți doresc lectură plăcută! E o carte minunată care te ține în suspans. ^^
      Lecturi plăcute!

      Ștergere
    2. Ghici ce? :))) Tocmai am câștigat-o azi la un concurs =)))) Cât nororc.
      Se pare că o să citesc :)))

      Ștergere
    3. Ce noroc şi coincidențăăă! Hahah, lectură frumoasă! :D

      Ștergere
  5. Nu am încercat nimic de la această autoare, însă văd că este vâlvă, să-i spun așa: tooooți o citesc! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, într-adevăr, cărțile ei sunt foarte citite! Cel puțin mie-mi place cum scrie, are un stil simplu şi jucăuş. :D

      Ștergere

Trimiteți un comentariu