”Mândrie și prejudecată” de Jane Austen- Recenzie

 

 Titlu: Mândrie și prejudecată


 Autor: Jane Austen



 Număr de pagini: 364


  Editura: Corint


„Astăzi nimeni nu o poate ignora pe domnişoara Austen. Ea este mai înfloritoare ca oricând. Cărţile ei figurează pe listele de bestselleruri, ecranizări ale romanelor sale nu contenesc să apară pe micul sau marele ecran, într-un vârtej de baluri, călătorii cu trăsura, plimbări prin păduri primitoare.” -Malcolm Bradbury

     O carte minunată, impresionabilă, sensibilă, care a fost scrisă cu eleganță și amuzament. O carte care te învață despre cum să iubești, cum să te comporți în societate și cum să îți stăpânești sentimentele, dobândind autocontrolul.

 ”Mândrie și prejudecată” este primul meu roman citit al autoarei Jane Austen. Ea are un stil elegant, deosebit, care te face să te implici în acțiune și să te transpui în lumea personajelor. Prin felul ei de a scrie, cu multe replici frumoase, amuzante, am avut multe de învățat și m-am gândit că ce frumos ar fi ca lumea aceea să existe și în zilele noastre. 

 Acțiunea se învărte în jurul eroinei cărții, Elizabeth Bennet. La început credeam că personajul principal va fi sora ei mai mare, Jane Bennet, dar pe măsură ce îmi continuam lectura, spre surprinderea mea, Elizabeth este centrul acțiunii.
 Ea mai are încă patru surori: Kitty și Lidya, mezinele casei, foarte zvăpăiate, obraznice, fără maniere și foarte copilăroase; Mary, care este o fată înțeleaptă și Jane, cea mai frumoasă, bună la suflet și mai respectuoasă dintre surorile lor.

  Povestea cărții este foarte interesantă, plină de răsturnări de situație și schimbări de sentimente. Un bărbat bogat se mută la Longbourn, locul unde familia Bennet locuiește. Această veste a fost foarte repede răspândită, până a ajuns și la familia Bennet. Mama lor era foarte bucuroasă fiindcă nici una dintre fetele ei nu erau măritate, așa că ar fi fost un prilej bun pentru a face cunoștință cu domnul Bingley.
  A avut loc primul bal unde a fost invitată și familia Bennet. Toate fetele erau bucuroase și entuziasmate.
  Jane a avut o foarte mare onoare pentru că domnul Bingley a invitat-o de două ori la dans, iar acest lucru a încântat-o foarte mult pe mama ei și i-a dat multe speranțe în privința a ce se poate întâmpla cât de curând. La bal a mai fost invitat și un prieten de-al domnului Bingley, domnul Darcy. Elizabeth a fost total jignită și ignorată de el. Era total dezinteresat, rezervat, rece și distant în privința acestui bal atât de vesel și luminos, cu multă lume drăguță, plin de persoane interesante, volubile și prietenoase.

       La începutul cărții, dar și pe parcurs, se pune foarte mult accent pe întâmplările interesante care au loc în familia Bennet, mai ales între domnișoarele Bennet, Bingley, domnul Darcy și domnul Bingley. Se întâmplă foarte multe lucruri prin care îți poți da seama de caracterul personajelor, de modul de a se comporta în societate, de gândurile și de ideile pe care le au. Am avut foarte mult de învățat de pe urma lor, stând și analizând fiecare trăsătură de caracter a personajelor.

     Elizabeth s-a maturizat pe parcursul povestirii, dând dovadă de multă înțelepciune, încredere, bunăvoință, inteligență și multă voință. Ea este o persoană plină de viață și este foarte sigură de calitățile sale. Știe să se ”joace” foarte frumos fără să jignească pe cineva. Are o minte sprintenă, este o fire amuzantă și întotdeauna știe cum să iasă dintr-o situație tensionată. Ea este o fire independentă și sinceră. Are demnitate, în momentul în care a văzut că nu mai prezintă interes pentru domnul Darcy, atunci nu a mai insistat și s-a retras din scenă. În felul acesta, a făcut decât să-i aprindă și mai tare flacăra iubirii.

  Din ziua balului, domnul Bingley începe să simtă pentru Jane un foarte mare respect și admirație. Și Elizabeth, la rândul său, a început să se gândească fără să vrea la Darcy, la modul în care acesta s-a purtat cu ea. Însă, printr-o scrisoare primită de la domnișoara Bingley, Jane a fost invitată la rândul său, iar aceasta a trebuit să meargă până la ea. Vremea nu a fost de partea ei. A căzut o ploaie îngrozitoare, iar Jane a răcit. Din această cauză, ea a trebuit să stea la familia Bingley. Aflând și familia Bennet de îngrozitoarea veste despre sora lor, Eizabeth a decis să meargă și să stea cu ea până se va însănătoși. Aici, ea s-a reîntâlnit cu domnul Darcy. De data asta, sentimentele lui pentru ea erau diferite și și-a dat seama că Lizzy este o ființă deosebită și spontană.
     Aici mi-am dat seama de adevăratul caracter al domnișoarelor Bingley, fiind foarte invidioase pe Elizabeth, mai ales pentru eleganța și frumusețea ei.

     Elizabeth nu mai era sigură de sentimentele ei pentru domnul Darcy, deoarece mereu când se întâlneau, acesta se comporta câteodată galant, misterios și dulce cu ea, iar uneori era distant, rece și rezervat.
     La început, domnul Darcy apare ca fiind o persoană orgolioasă, cu multe capricii și îndoieli, foarte distant, dar pe măsură ce acesta începe să aibă sentimente pentru Elizabeth, el se schimbă treptat, fiind observată schimbarea lui și de Lizzy, dar și de prietenul său cel mai bun, Bingley.

     Pe parcursul cărții, apare un nou personaj, Wickham, un gentilom adevărat, cu purtări simple și alese. El era foarte respectat și adorat în societate, mai ales de doamne, iar acest lucru îl punea într-o lumină favorabilă, nebănuind nimeni că are un alt comportament și alte principii. Cu toate acestea, el a fost acceptat și era foarte iubitor și prietenos cu amicii lui.
     Într-o zi, domnul Bennet primește o scrisoare de la vărul lui, în care acesta este înștiințat că are de gând să se căsătorească cu una dintre fiicele lui. Ei au fost foarte încântați, dar nimeni nu-și putea da seama care va fi aleasa lui. El s-a simțit atras de Elizabeth, ea a observat lucrul acesta, dar și-a dat seama că nu este potrivit pentru ea. Oricum, el nu și-a piedut speranța, pentru că a cunoscut-o pe Charlotte, cea mai bună prietenă a lui Elizabeth, iar acesta i-a cerut ei mâna.
     Între domnul Darcy și Elizabeth se întâmplă foarte multe lucruri. Bineînțeles, nu voi da toate informațiile.
 În ciuda diferenței de clasă între el și familia Bennet, Darcy nu a încetat să nu mai simtă nimic pentru ea, deoarece pe el îl impresiona personalitatea ei, nu averea. A recunoscut că avea ochi minunați, un comportament foarte ales, multe trăsături și calități au fost admirate de domnul Darcy.



    ”Mândrie și prejudecată” este un roman amplu, frumos, elegant, care te ține în suspans și cu sufletul la gură, tentat mereu să citești cât mai mult pentru a afla ce se întâmplă între personaje. Am admirat foarte mult cum autoarea a derulat firul epic, într-un mod alert, copilăros, distins și armonios. O carte care te face să visezi la cele mai frumoase lucruri, o carte care îți dă de gândit și care nu va pleca niciodată din sufletul tău.

 V-o recomand cu căldură, iar dacă ați citit-o, vă învit să îmi lăsați o părere! :)
 Lectură frumoasă!

                                                         Notă: 5 note muzicale (steluțe)




  Citate:

  • ”-Ah, ai un dar deosebit de a te atașa, pur și simplu, de oameni” După tine,  nimeni nu are defecte. În ochii tăi, toți oamenii sunt generoși și plăcuți. În viața mea nu te-am auzit spunând ceva rău despre o ființă umană.”
  • ”Este un adevăr universal recunoscut că un burlac, posesor al unei averi frumoase, are nevoie de o nevastă.”
  • ”Gândeşte-te la trecut numai în măsura în care amintirea lui îţi aduce bucurie.”

Comentarii

  1. Bune romanele lui Jane Austen, singura problemă cu ele este că prea au titluri de telenovele!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eh, nu am observat asta! :)) Da, scrie foarte frumos, dar nu m-am gândit niciodată la titlu. Urăsc telenovelele, dar un titlu nu cred că poate afecta conținutul cărții. :D
      Mulțumesc pentru vizită! Lecturi plăcute! :)

      Ștergere
  2. Foarte frumoasă recenzia ta. Felicitări! Mândrie şi prejudecată e singurul roman de Jane Austen pe care l-am citit şi e într-adevăr superb. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc!
      Mai vreau să citesc de Jane "Rațiune şi simțire" , dar şi "Persuasiune". :)
      Lecturi frumoase! Pupici!

      Ștergere
  3. O recenzie minunată! *.* Cu siguranță o să citesc și eu cartea. Nu știu de ce, parcă îmi dă o oarecare siguranță că îmi va plăcea, mai ales că îmi exprimă atâta eleganță și delicatețe. Abia aștept să o citesc și eu!
    Mulțumim pentru recenzie și la cât mai multe lecturi frumoase!
    P.S. Te invit la o leapșa: http://thoughts-about-books.blogspot.ro/2016/07/leapsa-10-dorinte-nebune-ce-merita.html

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ți-o recomand cu drag, e genială! Am văzut că s-a scris şi "Mândrie şi prejudecată" cu zombii şi sinceră să fiu, nu mă atrage nici filmul, nici cartea. Nu mă dau în vânt după zombii! :))
      Mulțumesc pentru nominalizare, o voi face cât de curând!
      Lecturi plăcute, pupicei! ^.^

      Ștergere
  4. Am citit această carte undeva la începutul unei veri, după ce o abandonasem undeva, cu un an înainte, pe la pagina 50. Doamne, a doua oară mi-a plăcut enorm de mult. Atmosfera, personajele, simțămintele și emoțiile lor! :) Foarte frumos. Mulțumim pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o carte superbă!
      Eu îți mulțumesc pentru vizită! Lecturi frumoase!

      Ștergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie neapăraaat să o citeşti! Te voi sâcâi până o vei citi, da?
      Lecturi plăcute! Pupici!

      Ștergere
  6. Cred că romanele lui Jane Austen nu pot fi citite oricând, pentru că riști să te plictisească, dar, citite la momentul oportun, o să te uimească. Mie mi-au plăcut mult, în special Mândrie și prejudecată! Frumoasă recenzie, Daria! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi propun să mai citesc de Jane Austen "Emma". Cred că are să-mi placă, având în vedere că am adorat din prima cum scrie! :)
      Mulțumesc din suflet! Lecturi frumoase! ❤

      Ștergere
  7. Este o carte superbă iar recenzia ta este una pe măsură, aș dori să mai citesc cărți care se aseamănă, mi-ai putea recomanda câteva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult pentru cuvintele de încurajare!
      Sunt mulți clasici care merită citiți măcar o dată în viață. Voi alege câteva din cărțile clasice citite de mine și pe care vi le recomand cu drag: ,,Jane Eyre" de Charlotte Bronte, ,,Emma" de Jane Austen, ,,Contele de Monte-Cristo" de Alexandre Dumas, ,,Agnes Grey" de Anne Bronte, ,,Marile speranțe" de Charles Dickens. Sunt multe de spus despre toate pe care vi le-am enumerat, dar ca să însumez, toate sunt niște cărți minunate. Sunt niște romane care formează caractere și te poartă prin lumi diferite și speciale.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu