„Oscar și Tanti Roz” de Eric-Emmanuel Schmitt - Recenzie

 Titlu: Oscar și Tanti Roz

  Autor: Eric-Emmanuel Schmitt


  Număr de pagini: 112


  Anul apariției: 2002


   Editura: Humanitas

       
           Prefața:

     Oscar are zece ani si traieste intr-un spital. Chiar daca nimeni nu are curajul sa i-o spuna in fata, baiatul, bolnav de leucemie, stie ca va muri, iar razboiul lui impotriva tuturor izbucneste inocent, patimas si deznadajduit. Singura care-i intra in voie este Tanti Roz, o infirmiera batrana, neintrecuta in nascocit povesti moderne, adevarate lectii de viata, in care nici binele, nici raul nu sunt absolute si nimic nu e asa cum pare la prima vedere. Ea ii da copilului ideea sa traiasca fiecare zi ca si cum ar fi zece ani si-l invata sa-i scrie epistole lui Dumnezeu ca sa se simta mai putin singur. Cu Tanti Roz pe post de ghid intr-o viata traita fast-forward, Oscar parcurge, printre rasete si lacrimi, itinerarul emotionant al tuturor varstelor si experientelor umane imbogatite de imaginatia lui, care umple spatiile albe si imbraca realitatea in vesmantul miracolului. Astfel, baiatul ajunge sa-si traiasca adolescenta alaturi de prieteni, sa se indragosteasca la tinerete, sa se casatoreasca la maturitate cu prima iubire, sa o piarda si, in cele din urma, sa regaseasca dragostea la apusul unei vieti ca o lumanare care arde la ambele capete.

     Oscar și Tanti Roz este o carte specială, unică, scrisă diferit, cu o atmosferă aparte și cu niște trăiri pe care nimeni nu le va uita vreodată, citind-o.

    Am citit această carte foarte repede, terminând-o doar într-o oră. Voiam mai multe pagini, îmi venea să citesc mai lent ca să nu o termin atât de repede. Îmi era greu să mă despart de o așa carte fascinantă și sensibilă. Dar, până la urmă, am acceptat ideea și am citit în continuare, dornică să aflu ce se va întâmpla cu acțiunea și cu personajele.

    Acțiunea este plasată în jurul unui băiețel de zece ani, care are leucemie și stă internat într-un spital. Părinții lui îl iubesc și vin să-l viziteze, îngrijorați, de altfel, de soarta lui. Tanti Roz e o asistentă care se ocupă de îngrijirea băiatului. Aceasta i-a devenit lui Oscar foarte dragă, iar Tanti Roz îl iubea ca pe propriul său copil. Ea îl îngrijea, vorbeau, se distrau și se ajutau unul pe celălalt. Ea e o femeie grijulie, iubitoare, prietenoasă și luminoasă, ceea ce m-a făcut să citesc micuțul roman cu și mai mult nesaț și să îndrăgesc fiecare cuvânt spus de ea.

    Oscar se simțea singur. Asistenta i-a propus să-i scrie lui Dumnezeu scrisori, să vorbească cu el. Băiatul, foarte încurcat și nedumerit, a început să-i scrie. Se întreba într-una, nerăbdător, dacă acesta îi va răspunde vreodată. Conținutul scrisorilor era foarte drăguț, plin de candoare și inocență. Oscar îi scria lui Dumnezeu ca și cum ar fi vorbit cu un prieten.


Aşa se face că am nimerit în debaraua cu mături unde mi-am petrecut toată dimineaţa deoarece, lucru pe care tu poate nu-l ştii, dragă Dumnezeu, debaralele cu mături se deschid deafară, dar nu şi dinăuntru, de parcă oamenii s-ar teme ca nu cumva măturile, găleţile şi cârpele de şters pe jos să-şi ia tălpăşiţa peste noapte.”


   
     Cartea aceasta este tristă, v-o spun de la început. Pe tot parcursul citirii ei, îmi spuneam că trebuie să mă bucur de clipele fericite alături de personaje, să simt fericirea și lumina din sufletul lor. Nu vreau să întristez atmosfera, dar mai ales recenzia, pentru că mie îmi place să fac numai recenzii pozitive. Dar această carte combină atât de frumos tristețea cu bucuria! Le îmbină într-un mod în care cititorul nici nu-și dă seama, e prins în mreaja acțiunii și a sentimentelor trăite. Dar dacă e o carte mai tristă, nu înseamnă că nu v-o recomand. E un roman cu o poveste profundă și sensibilă, care îți intră până în adâncul inimii.

     La doar zece ani, Oscar a trăit sentimente și emoții atât de mature și profunde, încât adolescența și maturitatea au intrat în sufletul lui. A trăi momente sensibile, uluitoare, a simțit dragostea. S-a îndrăgostit de o fată pe nume Peggy Blue. Ea avea pielea albastră din cauza unei boli de sânge. Cu toate acestea, eroul nostru o considera o ființă minunată și superbă. Erau foarte apropiați, iar aceștia au trăit, copii mici fiind, momente speciale și fericite. Ambii conștientizau că sunt bolnavi, așa că profitau de clipele care le-au mai rămas pentru a fi împreună și pentru a se iubi. Aceste părți au dat cărții o atmsferă caldă și protectoare, ceea ce am admirat și mi-a plăcut.

Se face aceeaşi greşeală şi în ceea ce priveşte viaţa. Uităm că este fragilă, gingaşă, efemeră. Ne comportăm cu toţii de parcă-am fi nemuritori.

     Oscar ne oferă o lecție adevărată de viață. El știe că va muri, dar acest lucru nu îl înspăimântă și nu se plânge de el. El trăiește în continuare cu gândul că e un băiat normal, că e fericit și nimeni nu-l oprește din a se distra și a se bucura de viață. Se distrează cu prietenii din spital, face năzbâtii, zâmbește și, atunci, inima lui e plină de veselie și căldură. El e întruchiparea omului. Sau, mă rog, cum ar trebui să fie un om, cum să gândească. Trebuie să fim fericiți și să mulțumim lui Dumnezeu pentru viața pe care ne-a dăruit-o.

     Relația Oscar - Tanti Roz este specială, unică. Momentele în care aceștia vorbeau și femeia îi dădea sfaturi, îmi umpleau sufletul de nostalgie, dar mă bucuram că băiatul a avut parte de o prietenă adevărată, care îl iubea și îl ajuta. Unele replici m-au amuzat teribil, făcându-mă să-mi apară un zâmbet cald pe față. Aceste clipe îmi oferau o atmosferă veselă, calmă, iubitoare. Simțeam că eram alături de ei, povestind și ascultându-le cuvintele și gândurile.

     Oscar și Tanti Roz mi-a dăruit multe lucruri pe care le voi păstra pe vecie în suflet. E genul de carte care ți se lipește de suflet, îți intră în adâncul inimii și se cuibărește acolo, stând pentru o eternitate. Exact așa vreau să se întâmple. N-am să uit sentimentele pe care le-am trăit citind acest roman. Sunt niște emoții unice pe care le întâlnești la o carte fabuloasă, care te emoționează până la lacrimi. 



     Nu am să scriu mai multe pentru că nu vreau să vă dezvălui tot ce se întâmplă. Vreau să citiți și să nu vă gândiți la ce am spus eu. Să aveți propriile voastre gânduri și sentimente. Să trăiți unic, în felul vostru, cartea. Sper că v-am convins și aștept cu drag o părere. Sunt curioasă câți dintre voi au citit-o sau își doresc. 😇

RATING:



     Vă doresc lectură plăcută! ♥

   
Daria M.


          Citate:

  • „ (...) privește lumea în fiecare zi ca și cum ai vedea-o pentru întâia oară.
  • „ Boala face parte din mine. De ce trebuie să se poarte altfel numai fiindcă sunt bolnav? Nu ştiu să iubească decât un Oscar sănătos?
  • „ Există două feluri de suferinţă – cea fizică şi cea morală. Suferinţa fizică o înduri, pe cea morală ţi-o alegi.



Comentarii

  1. Bune citate, îmi palc. Nu pot pătrunde dincolo de cuvintele din al doilea, dar îmi place si el.
    O săptămână frumoasă şi ușoară,Daria!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-a plăcut mult, chiar dacă la prima vedere pare mai greu de digerat şi de meditat. ^-^
      Mulțumesc pentru comentariu, Maria! Te îmbrățişez taree! Lecturi frumoase şi o săptămână luminoasă şi veselă îți doresc! ❤

      Ștergere
    2. Dacă nu era prima propoziție, ar fi fost foarte ușor pentru mine. Dar aşa îmi e greu să înțeleg sentimentul prin care trece personajul.

      Ștergere
  2. Ce recenzie frumoasă, Daria, parcă mă faci să recitesc cartea! Într-adevăr, cartea asta îți oferă sentimente atât de puternice încât ți-e greu să o uiți. Deși per total e tristă, optimismul și pofta de viață a lui Oscar te fac să ai zâmbetul pe buze. Mi-a plăcut tare mult și de Tanti Roz și de rolul ei în cartea asta, mi s-a părut minunată învățătura.

    Se citește atât de repede (și eu tot într-o oră am terminat-o), dar ascunde atâtea sentimente și trăiri! Deși "Oscar și Tanti Roz" e cartea care îți rămâne adânc întipărită în minte și în suflet, eu îți recomand de la autor și "Concert în memoria unui înger". Ar fi a doua carte care îmi place de la el. :D

    Lecturi frumoase în continuare, pupicei! ^.^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce cuvinte frumoase, Roxi! Îți mulțumesc din suflet!
      Hihi, mă bucur că ți-am trezit din nou pofta de a reciti cartea. ^-^
      E, într-adevăr, o carte micuță, dar e plină de cuvinte frumoase şi fericirea dă esență cărții.
      Mulțumesc de recomandare! Am auzit de ea şi chiar aş vrea s-o citesc. Mi-a plăcut stilul acestui autor, scrie atât de frumos!

      Îți doresc o seară liniştită, lecturi plăcute şi mult spor în tot ce faci! Te pup! ❤

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult, Raul, asemenea îți doresc şi eu! Lecturi frumoase!

      Ștergere
  4. Am citit și eu cartea, dar mi se pare că eu i-am oferit doar 3 stele și nu regret.
    Îmi place mult recenzia! ♥
    Felicitări!

    Lecturi frumoase :3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariu şi pentru cuvintele frumoase! 💕
      Mie mi-a plăcut. Acum, fiecare avem idei şi gusturi diferite, nu? :)

      Lecturi plăcute îți doresc şi eu! ❤

      Ștergere
  5. Ce citate frumoase! Din păcate, nu am cartea însă e pe lista! :)
    Sa ne tot încânți cu rândurile tale :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ți-o recomand cu multă căldură, sunt curioasă ce părere ai despre ea. ^-^
      Hehe, ce drăguț! Aşa voi face. =))

      Îți doresc lecturi frumoase!

      Ștergere
  6. Doamne, chiar trebuie să citesc şi eu cartea asta, este de-a dreptul incredibilă. Felicitări pentru această recenzie şi îţi doresc mult spor în continuare şi la cât mai multe cărţi frumoase! ♥

    RăspundețiȘtergere
  7. Trebuie să o citeşti. E superbă! ^-^
    Abia aştept să-mi spui cum ți s-a părut!

    Mulțumesc din suflet, Anamaria, apreciez! ❤ Asemenea, să ai parte de lecturi frumoase! :) Să ne citim cu bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. am pus si aceasta carte pe lista mea "must"....dar parca timpul s-a bagat in sac....ufffff....sper sa-mi fac timp

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, înțeleg cum e...nici eu nu am aşa mult timp şi sunt foarte ocupată. Noroc că vine vacanța intersemestrială şi acum pot citi cât îmi pofteşte inima. ❤

    Lecturi frumoase! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cu siguranta e pe wishlist. Mi-a placut mult cum ai vorbit despre carte. Abia astept sa o citesc si eu. Te imbratisez <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc mult! Sunt foarte curioasă ce părere vei avea despre ea şi dacă îți va plăcea. ^-^

      Mulțumesc de vizită! Pupici! ❤

      Ștergere

Trimiteți un comentariu