"Mic dejun la Tiffany" de Truman Capote - Recenzie

 Titlu: Mic dejun la Tiffany
  Editura: Polirom
  Număr de pagini: 187
  Rating: 4 din 5 steluțe


Mic dejun la Tiffany este povestea unui scriitor care isi aminteste ca a cunoscut-o in urma cu cincisprezece ani, pe cind locuia intr-un vechi apartament din New York, pe Holly Golightly, o fata excentrica si misteri­oasa, care locuia in aceeasi cladire. In scurt timp, scri­itorul aspirant de atunci si fata aceasta ciudata, pe a carei carte de vizita era scris „calatoare”, devin prie­teni apropiati, iar opiniile si modul de viata neconven­tional, precum si lucrurile neobisnuite pe care le afla despre trecutul si aventurile prin care a trecut vecina sa ajung sa-l fascineze tot mai mult. Firul narativ simplu, liniar al microromanului ii permite lui Capote sa-si rafineze stilul caracteristic minimalist, intr-o forma vie si proaspata, care i-a adus un succes masiv la cri­tica si public. 



 Mic dejun la Tiffany mi-a plăcut, dar nu pot să spun că exagerat de mult. Am avut mai multe așteptări de la ea, mai mult suspans și mai multă acțiune. Acțiunea a fost statică și autorul trecea de la o povestire la alta, ceea ce m-a derutat puțin și a creeat o ceață în mintea mea.

 Totul începe într-o zi, când autorul (pentru că el e împlicat în acțiune) se întâlnește cu un vechi prieten, iar acesta îl anunță că Holly trăiește, căci ea nu a mai dat nici un semn de viață.
  Nici nu știu, autorul nu s-a prezentat în carte, doar Holly îi spunea "Fred" pentru că semăna foarte mult cu fratele ei. Așa că îi voi spune Fred.
 

 Nu am putut intra nici cum în personajul Holly. E o fire narcisistă, capricioasă și încăpățânată. Dar nu pot spune că este o persoană rea, pentru că are și multe calități. Știe să dea sfaturi și e foarte inteligentă.
 Acțiunea în sine mi s-a părut că nu a avut nici un sens cu titlul, doar pe alocuri se mai spunea ceva de Tiffany. Credeam că "Tiffany" este fata. Dar iar m-a derutat autorul aici.

 A fost o lectură relaxantă, ușoară, am terminat-o într-un timp foarte scurt. Romanul are și părți pozitive. Până acum am mers doar pe cele rele.
 Mi-a plăcut mult umorul dintre personaje, a avut multă linie de dialog, de aceea mi s-a părut ușoară și relaxantă. Truman Capote este strict și la obiect, nu-i plac metaforele și bla-bla-bla-urile. Specific că acest gen de cărți îmi plac la nebunie, nu că nu mi-ar plăcea deloc puțină descriere.

 Holly Golightly este o fire pozitivă, puțin naivă și foaaarte visătoare. Cam pe la mijlocul cărții a început să-mi placă de ea, să avem ceva asemănări și fiind o călătoare. Este un star de la Hollywood, iubită de toată lumea și admirată. Pe tot parcursul cărții mi-am imaginat-o așa cum o descrie autorul. Mereu cu ochelarii de soare și cu nasul în vânt. :))




 Ei devin prieteni apropiați, neavând secrete unul față de celălalt și ajutându-se unul pe celălalt. Holly a afirmat faptul că nu are nici un prieten apropiat, iar "Fred" este mereu acolo să o ajute.

 Şi, ca din fiecare carte, am avut de învățat ceva. Am învățat că e bine să fii pe cont propriu, să fii liberă şi să depinzi de propriile gânduri şi fapte. Am învățat că mereu un "prieten" are şi a doua față, că nu există prieteni adevărați şi toți au o mască pusă pe exterior şi care în prezența ta îți zâmbesc, iar pe la spate te judecă.

 Eu v-o recomand cu drag, dacă vreți să aveți o seară relaxantă alături de carte și un ceai cald. :) Mie mi-a prins bine să o citesc în această perioadă, mai ales că sunt ocupată cu școala și mi-a dat o stare liniștitoare.

 Abia aștept să vizionez și filmul. Sper să-mi placă și el. :D

 I-am dat doar 4 steluțe deoarece am așteptat mai mult de la ea. Undeva rațiunea îmi spunea să-i dau 3 steluțe, dar mi-au plăcut unele aspecte ale cărții.



Dacă v-ați decis să o citiți, vă doresc o lectură plăcută și aștept cu drag părerile voastre! :) 

Citate:



  • " -Ce înseamnă Călătoare?  -A, cartea mea de vizită[…] La urma urmei , cum pot să ştiu unde am să trăiesc mâine? zise ea ridicând din umeri. Aşa că le-am spus să scrie Călătoare.
  • "[…]lucrurile bune nu ți se întâmplă decât dacă eşti şi tu bun."
  •  "-Cu timpul te obişnuieşti cu orice […]. -Eu, una, nu pot. N-o să mă obişnuiesc niciodată cu nimic. Cine se obişnuieşte e ca şi mort."
  • Comentarii

    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Mulțumesc dim suflet, Simina! Ți-o recomand cu mare drag, abia aştept să-mi zici cum ți s-a părut. Te pupicesc! :3

        Ștergere
    2. Foarte frumoasă recenzia, Daria! Mno, m-ai făcut și mai curioasă, deși se pare că nu ți-a plăcut chiar așa de mult. Nici mie nu-mi place acțiunea statică și wow, mă așteptam ca Tiffany să fie fată, deci clar m-ai făcut curioasă. E bine totuși că ai reușit să vezi și lucruri frumoase în ea și că ai tras o învățătură așa minunată. Ce-i drept, recent mi-am dat și eu seama că pur și simplu nu există prieteni adevărați, chiar dacă la început o prietenie poate fi ideală. Cred că cel mai bun prieten poți fi tu însuți, iar faptul că trebuie să fii independent, îmi place să cred că întotdeauna l-am adoptat.
      Mulțumim pentru frumoasele rânduri și la cât mai multe lecturi relaxante și frumoase! Pupicei. *_*

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Mulțumesc! Dacă te-ai decis să o citești, îți urez lectură plăcută și aștept cu drag impresia ta!
        Pupici!

        Ștergere
    3. Am citit câteva recenzii la aceasta carte si într-adevăr părerea generală este: "O carte buna", dar nimic mai mult. Probabil asta a vrut si autorul sa fie o lectura de citit in tren sau la o cana de ceai când vrei sa te relaxezi. Poate voi ajunge sa o citesc si eu.

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Da, asta este. Nimic mai mult. Nu, nu a fost rea, mi-a dat o stare de bine.
        Aștept și părerea ta! Pupici!

        Ștergere
    4. Frumoasă recenzie ! N-am citit cartea, dar sper s-o citesc. Mulțumim, Daria !
      tE PUP!

      RăspundețiȘtergere
    5. Oh Doamne, cartea aceasta arată genial. Iar recenzia ta e super drăguță! :) Mulțumim, Daria!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Într-adevăr, coperta e chiar frumoasă.
        Mulțumesc de vizită, Andrei! Lecturi frumoase!

        Ștergere

    Trimiteți un comentariu